فواید بازی های بریز و بپاش: بازی های بریزو بپاش چیست؟ همانطور که از نام این بازی ها پیداست بازی هایی هستند که بریز و باش و کثیف کاری دارند. در این بازی ها از تمام حواس به ویژه حس لامسه برای اکتشاف استفاده می شود. در بازی بریز و بپاش فرصت دستکاری و شناخت ویژگی های مواد وجود دارد. هدف آن ساخت و تولید یک محصول نهایی نیست (برای مثال ساخت یک شکل خاص
معنادار همچون گلدان با سفال). بازی هایی همچون گل بازی آب بازی خیر اسلایم و ... . شاید حرف ما مایه تعجب شما باشد ولی بازی های بریز و باش فواید بسیاری دارند. فوایدی که شاید تصورش در نظر اول حتی دشوار باشد.
نمونه هایی از بازی های بریز و بپاش:
كاركردها:
بنابراین دفعه بعدی که کودک شما مشغول پرتاب ماکارونی به دیوار بود یا با دست های گلی به خانه آمد این موضوع را به یاد بیاورید که بازی های بریز و بپاش فواید رشدی زیادی برای او دارند. و برخی از این فواید در هیچ بازی دیگری تا این حد فرصت رشد نمی یابند. همچنین برای اینکه برای انجام این دست بازی ها ترغیب شوید می توانید آن ها را در حمام بالکن حیاط پشت بام
کنار دریا پارک طبیعت انجام دهید. یک سفره ی بزرگ مخصوص این بازی در نظر بگیرید که به جای زیرانداز از آن استفاده کنید. از رنگ های حلال در آب که به راحتی قابل شستشو هستند استفاده کنید. لباس های بچه را کم کنید یا لباسی مخصوص این بازی ها در نظر بگیرید. اگر باز هم نگران هستید از موادی که کمتر بریز و بژاش دارند استفاده کنید. همچون آب یخ برف حباب اسلایم
کیسه های حسی یا کیسه های فشردنی (در قسمت اسباب بازی بسازیم معرفی خواهیم کرد). و آخرين توصيه، خودتان نيز اين بازي ها را انجام دهيد چون براي شما نيز لذت بخش بوده و كاركردهاي بسياري دارد.
نمونه های بازی بريز و بپاش كه در سايت به تويز معرفی شده اند: كليك كنيد!
بازی های آموزش الفبا 6-دیکته نوشتن با نمک رنگی بودار
آب بازی با مصرف بهینه آب برای کودکان
بازی خنده دار لباس یخی تابستانی
چرا برف نمیاد؟ ساختمان های یخی
بازی نمادین با خمیر دست ساز برف بازي
پيش تر در قسمت درباره بازي، به دفعات، درباره اهميت تقويت مهارت هاي حركتي ظريف دست كودكان سخن رانده ايم. (اهمیت تقویت مهارت های حرکتی ظریف، رشد حرکتی 1، رشد حرکتی 2). امروز اسباب بازي هايي را به شما معرفي مي كنيم كه به صورت تخصصي اين مهارت كودكان را تقويت مي كنند. نام اين اسباب بازي Activity cube/box و Activity board است. به معني جعبه فعاليت يا بورد فعاليت.يك توليد كننده داخلي انواع متنوعي از اين نوع از اسباب بازي ها را تحت عنوان گنجه و بومك با كيفيت بالا توليد كرده است. اين اسباب بازي هاي چند كاره براي استفاده در خانه، كلينيك ها، و خانه سالمندان و مهدكودك ها بسيار مناسب هستند. اسباب بازي گنجه يا جعبه فعاليت در حقيقت يك جعبه عمدتا چوبي در ابعاد متفاوت است كه در هر وجه آن فعاليت هاي زيادي تعبيه شده است. برخي از اين فعاليت ها از اين قرار اند: قفل ها، چرخ دنده ها، ماز (پيگيري مسير)، زيپ ها، پازل ها، بندهاي رنگي، پارچه هاي با بافت و جنس مختلف، چرتكه، آینه پلاستیکی، ساعت، جاگذاری اشکال، دوخت، جابه جايي مهره ها، تخته گچي، صداسازهایی همچون بوق، بلز و زنگ.
کارکردها:
انسان موجودی است که انگشت اشاره و شصت او رو به روی یکدیگر قرار دارند. همین امر به انسان توانایی ساخت بی شمار ابزارها را داده است. با این حال، این مهارت که "چنگ زدن چنگالی" (تصویر بالا) نامیده می شود، در بدو تولد به شکل کامل خود وجود ندارند و در یکی دو سال اول زندگی شکل می گیرد. به مرور با تمرین های مداوم، کودک به آن تسلط می یابد. در دو ماهه ی اول زندگی مهارت چنگ زدن کودک به صورت "کف دستی" (تصویر پایین) است، بدین معنی که شی در کف دست کودک قرار می گیرد و انگشتانش دور آن مشت می شود. همچنین در این سن چنگ زدن بازتابی است، بدین معنی که کودک به صورت غیر ارادی آن را انجام داده و ماهیتی غریزی دارد و هر شی ای که کف دست او را تحریک کند، چنگ می زند، درست مثل بستن چشمانمان بصورت غیر ارادی هنگامی که نور شدیدی به چشمانمان تابانده می شود. در دو ماهه ی اول زندگی با رشد مغز، چنگ زدن کودک ارادی می شود ولی همچنان به صورت کف دستی است.
به همین دلیل در این سن، اسباب بازی هایی که به شکل حلقه هستند، بسیار مناسب اند، از این جهت که کودک می تواند انگشتان خود را دور حلقه مشت کند (اسباب بازی ای که در تصویر می بینید، چفتو زنجیره به تویز است). از آن پس، مهارت کودک به مرور افزایش می یابد، تا اینتکه تقریبا در 12 ماهگی به وضوح می توانید شاهد چنگ زدن چنگالی در او باشید. با این حال، کودکانی که با اسباب بازی های زیادی که با هدف تقویت مهارت های دست طراحی شده اند، از زمان نوزادی بازی کرده اند، یا آمادگی ژنتیکی بیشتری دارند یا ترکیبی از هر دو ممکن است در سنین پایین تر، در زودترین حالت ممکن، 9 ماهگی[1]، نیز به این مهارت دست یابند. پس از این که کودک توانست تنها با کمک خم کردن انگشتان شصت و سبابه خود و با نزدیک کردن این دو انگشت در حالی که در رو به روی یکدیگر قرار گرفته اند، وسیله ای را بردارد، چنگ زدن چنگالی را آموخته است. از آن پس نوبت تمرین و تکرارهای بسیاری است تا این مهارتش به حد تسلط برسد و حتی اشیای ریزتر را نیز بتواند بردارد.
[1] پیش از 9 ماهگی مغز نوزاد انسان به حد کافی برای کسب این مهارت رشد نکرده است و به همین دلیل اسباب بازی ها یا ژنتیک نمی توانند موجب شکل گیری این مهارت پیش از این سن شوند مگر در مورد نوزادانی با ژن جهش یافته که بسیار نادر است
عروسک پولیشی نوزاد- اسباب بازی مناسب نوزاد و نکات ایمنی: نوزادان از لحظه تولد، یادگیری را آغاز می کنند. این یادگیری از نحوه صحیح مکیدن، شناخت بوی مادر و... آغاز شده و تا پایان عمر ادامه می یابد. در هر سنی، مهارت های خاصی در حال رشد و تحول هستند و در نتیجه با شناسایی نیازهای تحولی شخص و فراهم کردن شرایط و امکانات متناسب می توانیم این فرآیند تحولی را تسهیل کنیم و در برخی موارد ارتقا بخشیم. اسباب بازی مناسبی که امروز معرفی میکنیم، جوابگوی اغلب نیازهای رشدی (جسمانی و شناختی) نوزاد از لحظه تولد تا دو سالگی است.
بینایی نوزاد در لحظه تولد به طور کامل رشد نیافته است و به مرور رشد می کند، برخی محرک های دیداری در این رشد تاثیر گذارند، از جمله رنگهای جیغ و شفاف، طرح های مختلف و بزرگ (برای مثال خال های رنگی کوچک که باهم فاصله کمی دارند، به صورت یکپارچه دیده می شوند، خال های رنگی درشت که با هم فاصله دارند به صورت تفکیک شده دیده می شوند). عروسک های موسوم به activity dolls و همچنین اکثر اسباب بازی های مناسب طراحی شده برای نوزادان این موارد را در طراحی و رنگ آمیزی محصولات خود مد نظر قرار می دهند. هر چه تضاد و تنوع طرح ها و رنگ ها بیشتر باشند مناسب تر هستند.
کودکان از همان روزهای اول، چهره انسان را به هر تصویر دیگری ترجیح می دهند، بنابراین عروسک هایی که چشم و دماغ و دهن دارند، کودکان را جذب می کنند.
نوزاد مشتاق شناخت جهان هستی است و در همین سن است که متوجه می شود در جهان هستی روابط علت و معلولی حاکم است و شروع به کشف این روابط می کند. بنابراین هر اسباب بازی ای که به نوعی دارای روابط علت و معلولی و همچنین جذاب باشد، حس کنجکاوی کودک را برمی انگیزد و نوزاد سعی می کند با بررسی دقیق و آزمون های مختلف که به چشم ما بازی هایی ساده است، این روابط را کشف کند. این عروسک هایی که معرفی کرده ایم، ویژگی های مختلفی برای کشف شدن دارند. (برای مثال در عروسک پولیشی اژدهای سبز: اگر دست راست اژدها را تکان دهید صدای خرخر می دهد. اگر دست چپ اژدها را فشار دهید صدای جیر جیر می دهد، اگر بالهای اژدها را در دهان بکنید صدای خش خش می دهد. اگر دم آن را تکان دهید، صدای زنگوله ای دارد).
این عروسک های پولیشی مناسب نوزاد دارای بافت های مختلف هستند، که موجب می شود نوزاد با استفاده از حس لامسه خود به کشف و ادراک بپردازد.
اگر به این عروسک ها دقت کنید، متوجه می شوید که اکثر آن ها چند منظوره هستند یعنی صداها و آهنگ های مختلفی دارند (حس شنوایی)، طرح و رنگ های مختلف (حس بینایی)، بافت های مختلف (حس لامسه)، آینه نشکن (خود شناسی)، دندانگیر (آرامش لثه ها) و همچنین فعالیت های حرکتی مختلف که مناسب تقویت مهارت های حرکتی ظریف انگشتان دست، انواع چنگ زدن ها و قدرت دستان نوزاد است. برای مثال باز و بسته کردن دکمه، باز و بسته کردن چسب، گذاشتن و برداشتن قطعات در جیب های تعبیه شده، قسمت های باریک و پهن که مناسب انواع چنگ زدن ها است.
کارکردها
نکات ایمنی
نکته ایمنی 1: چشم های عروسک حتما باید نقاشی شده یا گلدوزی شده باشند. از خریداری عروسک هایی با چشم های دکمه ای دوخته شده و یا چسبانده شده خودداری کنید. چرا که خطر بلع دارد.
نکته ایمنی 2: هر چند هفته یکبار عروسک را چک کنید که دچار پارگی نشده باشد، کوچکترین درزها را بدوزید. چرا که عمدتا موادی ک برای پر کردن این عروسک ها استفاده می شود سمی هستند.
نکته ایمنی 3: پیش از خرید، اطمینان حاصل کنید که رنگ ها و مواد استفاده شده در عروسک مد نظرتان، برای سنین زیر دو سال مضر نباشد. چرا که سرب رنگ های سرب دار می توانند از طریق پوست و دهان جذب شوند.
نکته ایمنی 4: پارچه عروسک نباید پرز بدهد. چرا که موجب مشکلات تنفسی می شود.
نکته ایمنی 5: عروسک قابل شستشو باشد.
نکته ایمنی 6: تمام بخش های عروسک نرم باشد، چرا که نوزاد کنترل زیادی بر حرکات دست خود ندارد و ممکن است بارها عروسک را به سر خود و یا اشیای دیگر بزند.
تولیدکنندگان خارجی: Fisher-price ، Play-gro، Tolo، Lamaze
جغجغه مچی نوزاد و جوراب جغجغه دار-اسباب بازی مناسب نوزاد: نوزاد تازه متولد شده جان تازه ای به خانه و خانواده می بخشد. هر چند مراقبت از نوزاد بسیار دشوار است ولی لذت بخش نیز هست. به طوری که با هر واکنش نوزاد به خودمان، خستگی از تنمان رخت بر میبندد. از لحظه تولد تا یک ماهگی واکنش های نوزاد غیر ارادی و به صورت بازتابی است. پس از یک ماهگی کم کم با رشد مغز و همچنین کسب تجارب محیطی مختلف، رفتارهای کودک به سمت ارادی شدن می روند. بنابراین یادگیری نوزاد از همان لحظه تولد آغاز شده است. نظریه های مختلفی در مورد رشد نوزاد وجود دارد. یکی از مقبول ترین نظریه ها، نظریه پیاژه (روانشناس سازنده گرای سوییسی) است. پیاژه، محدوده سنی یک تا چهار ماهگی را مرحله رشدی واکنش های چرخشی اولیه نامیده است. در این دوره کودکان سعی دارند بدن خود را بشناسند و در پایان چهار ماهگی متوجه می شوند که رفتار و حرکات آن ها بر محیط تاثیر می گذارد و سعی در به کنترل درآوردن بدن و هماهنگی های حرکتی مختلف خود دارند. بنابراین اسباب بازی هایی که متوجه اندام کودک و حرکات بدن او هستند در این دوره برای نوزاد بسیار مفید هستند. نمونه این اسباب بازی های مناسب نوزاد، جغجغه مچی و جوراب جغجغه دار است.
محدوده سنی: نوزاد یک ماهه، نوزاد دو ماهه، نوزاد سه ماهه، نوزاد چهار ماهه و بیشتر
همانطور که از اسمشان پیدا است، جغجغه های مچی و جوراب جغجغه دار، جغجغه هایی هستند که به مچ دست و پای کودک وصل می شوند. هنگامی که کودک دست یا پای خود را حرکت می دهد، این جغجغه ها صدا می دهند. این اسباب بازی باعث می شود کودک بیشتر به دست ها و پاهایش توجه کند. همچنین حس شنوایی کودک از بدو تولد رشد یافته تر از برخی حواس دیگر او است، بنابراین بازخورد شنوایی ای که با حرکت دست ها و پاهایش از جغجغه ها می گیرد به او کمک می کند تا حرکت اندام خود را درک کند و به مرور بفهمد که:
نکات ایمنی انتخاب جغجغه مچی مناسب نوزاد:
نمونه عروسک خطرناک با قطعات ریز جدا شونده:
تقویت توجه و تمرکز در کودکان 1: توجه انتخابی توجه[1] یکی از مهمترین جنبه های شناختی است که تحت عنوان تمرکز و هشیاری شناخته میشود و بسیاری از مهارت های دیگر را نیز تحت تاثیر قرار می دهند. پیش از این در مطلب “مهارت های شناختی و گروه ویژه-توضیح تگ های سایت 2”، مهارت های شناختی و توجه را تعریف کردیم. حالا می خواهیم درباره انواع توجه، اهمیت مهارت یافتن در این کارکرد اجرایی[2] و همچنین نحوه تقویت آن توضیح دهیم.
انواع توجه به توجه انتخابی (ظرفیت تمرکز بر نکات مهم و بازداری نکات غیر ضروری)، افتراقی (توجه بیش از یک عامل در زمان معین)، انتقالی (توانایی تغییر تمرکز از تکلیفی به تکلیف دیگر) و پایدار (نگهداشت توجه در طول زمان)، که توسط مناطقی خاص از مغز کنترل میشوند، تقسیم میشود (دیویس، مارا، نجف زاده و لیوآمبروسو[3]، 2010).
توجه انتخابی: در هر لحظه مغز ما با محرک های محیطی بسیار زیادی رو به رو است، محرک هایی همچون، نور آفتاب، نور چراغ ها، رنگ ها، اشکال، صدای باد، صدای افرادی که صحبت می کنند، صدای تلوزیون، صدای آژیر آمبولانس در دوردست ها، احساس گرما بر روی پوستمان، حس لباس هایی که پوشیده ایم، حس سطحی که بر آن نشسته ایم، بوی سطل زباله، بوی دود، بوی غذا، طعم غذایی که در حال خوردن آن هستیم و...، ممکن است در حین خواندن این مثال ها به این اندیشید که شما هیچوقت به حس لباسی که به تن دارید فکر نکرده اید و یا متوجه صدای باد نشده اید. علت این است که شما انتخاب نکرده اید که به این موارد توجه کنید. مغز در هر لحظه به واسطه اهدافی که ما در سر داریم، دست به انتخاب می زند که به کدام محرک ها توجه کند و آن ها را پردازش و احتمالا ذخیره کند و به کدام محرک ها بی توجهی کند. برای مثال اگر شما در کلاس درس هستید، از بین محرک های محیطی ای که گوش شما دریافت می کند، همچون صدای معلم، صدای صندلی یکی از شاگردان، صدای خودکاری که یکی از شاگردان به حالت عصبی به میز می زند، صدای ویبره موبایل معلم که روی میزش است، صدای کولر، صدای کارگران در حال کار بیرون کلاس، صدای خنده های داخل راهرو کلاس بغل، صدای قاروقور شکمتان، به کدام صدا توجه کنید و سایر صداها را حذف کنید. اگر نتوانید صداهای اضافه را حذف کنید، نمی توانید بر حرف معلم تمرکز کنید و اطلاعات را به خوبی دریافت و پردازش کنید. (کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم و کودکان دارای اختلال بیش فعالی و نقصان توجه و برخی اختلالات دیگر در توجه انتخابی بسیار مشکل دارند) هر قدر محرک های بیشتری را بتوانید حذف کنید، تمرکز شما بیشتر خواهد بود. (این مثال تنها محرک های صوتی را مطرح کرده است در همان لحظه محرک های بصری و لمسی و... متفاوتی نیز دریافت می کنید).
همانطور که می بینید توجه انتخابی نقش مهمی در یادگیری دارد. بنابراین به والدین توصیه می شود به تقویت توجه کودکان قبل از ورود به دبستان اهمیت دهند. بازی ها و اسباب بازی های بسیار زیادی وجود دارند که به کودکان در یادگیری مهارت توجه کمک می کنند و در سایت ما با تگ دقت، توجه، تمرکز مشخص شده اند.
در مطالب بعدی به انواع دیگر توجه خواهیم پرداخت.
Davis, J. C., Marra, C. A., Najafzadeh, M., & Liu-Ambrose, T. (2010). The independent contribution of executive functions to health related quality of life in older women. BMC geriatrics, 10(1), 16.
...ادامه دارد...
خانه کتابدار کودک و نوجوان و ترویج خواندن برگزار می کند: "برنامه اولین کتابخانه من، جشن ده سالگی کتابخوانی کوچولوها در جمع کودکان زیر ۷ سال"
از سال ۸۵ تا امروز گروه سنی یکسال تا هفت سال با من همسفر دنیای کتابها ، داستانها و قصه ها بوده اند. مراسم یادمان این ده سال را درمحل شروع این حرکت ماندگار ، (خانه کتابدار) برگزار خواهيم كرد.
منتظر تمام همسفران ودوستان از سال 84 تا 95 در محل خانه کتابدار هستیم.
دوستدارشما، مینا حبیب نژاد
زمان: چهارشنبه، 29 دی 1395
ساعت 15 تا 16:30
آدرس: خ ولیعصر، بالاتر از میدان منیریه، خ شهید اسدی منش، کوچه دهستانی، نبش بن بست دوم، پلاک 2
شماره تماس: 66962904
اسباب بازی مناسب هوش هیجانی- مهارت شناختی مکعب آموزشی
محدوده سنی: کودک یک و نیم تا پنج ساله- گروه ویژه
کارت زرد: احساس
کارت سبز: صدای حیوانات
کارت قرمز: رفتار
کارت آبی: رنگ ها
کارت نارنجی: شمارش
کارت بنفش: اعضای بدن
این اسباب بازی شامل یک معکب ابری بزرگ با رویه ی پارچه ای رنگی و تعدادی کارت با کادرهای رنگی (به رنگ های وجه های مختلف تاس) است.
روش بازی:
کودک تاس را پرتاب می کند. هر رنگی که آورد (برای مثال زرد)، یکی از کارت های آن رنگ (در این مثال زرد) را برداشته و به مادر/پدر یا مربی می دهد. مادر/پدر یا مربی نوشته ی روی کارت را با صدای بلند می خواند (برای مثال کارت نشان بده عصبانی هستی) و کودک فعالیت را انجام می دهد. در دفعات اول بازی کودک جواب بسیاری از کارت ها را بلد نیست بنابراین مادر/پدر یا مربی فعالیت را انجام می دهد (در این مثال اخم می کند) و از کودک تنها انتظار تقلید دارد. بعد از تمرینات پی در پی کودک پاسخ ها را یاد می گیرد.
لینک مشاهده فیلم روش بازی در سایت آپارات
آشنایی با احساسات (هیجانات[1]) مختلف (هوش هیجانی): (کارت های زرد)
توانایی درک و تفسیر صحیح حالات هیجانی مختلف: اگر دوست وی از دستش عصبانی است یا از چیزی ترسیده، از این طریق کودک توانایی درک احساس او را می یابد
توانایی ابراز هیجانات مختلف: کودک با احساسات خودش آشنا می شود و در صورت لزوم خشم، غم و غیره را می تواند با صورت خودش نشان دهد
کمک به ابراز حس همدلی: اگر کودک شما اسباب بازی دوستش را به زور از او گرفته و دوست او در حال گریه است یا اخم کرده است. برای کودک شما درک حالت دوستش ممکن نیست ولی با اشاره به نشانه های ظاهری ملموس می توانید این فهم را برای کودک خود با گفتن: "دوستتو ببین اخم کرده، عصبانیه" آسانتر کنید.
شناخت اعضای بدن (هوش درون فردی): کودک زودتر متوجه می شود که بیمار است و بهتر می تواند توضیح دهد درد در کدام قسمت بدن او است. در نتیجه در صورت بیمار شدن، همکاری کودک فرآیند تشخیص و درمان را دقیق تر، آسان تر و سریعتر می نماید. (کارت های بنفش)
درک دستورالعمل (مهارت شناختی): درک دستورالعمل نقش مهمی در یادگیری و تربیت کودک دارد. در بسیاری از موارد دلیل گوش نکردن کودک به حرفهای ما این است که حرف ما را متوجه نشده است که بخواهد اجرا کند. (کارت های قرمز)
کارکردها:
گروه ویژه: کودکان مبتلا به اتیسم
تولید کننده: بازی تا
مهارت های حرکتی ظریف نقش مهمی در زندگی روزانه ی ما دارند، گرفتن مداد در دست و داشتن دست خط خوب، کوبیدن میخ به دیوار، دوختن، تزیین غذاها، باز کردن یک قفل بسیار کوچک و... کارهای روزمره ای هستند که به مهارت های حرکتی ظریف نیاز دارند. همچنین تخصص ها و انواعی از مشاغل پزشکی، مهندسی و هنری به مهارت های حرکتی ظریف بسیار بالایی نیاز دارند، مشاغل و تخصص هایی همچون: جراحی، دنداپزشکی، خیاطی، نوازندگی، لحیم کاری کیت های الکترونیکی، آرایشگری و گریم، نجاری، جواهر سازی، نقاشی، منبت کاری، مجسمه سازی و...
مهارت های حرکتی ظریف با تقویت عضلات کف و انگشتان دست میسر می شوند. عضلات انگشتان دست نیز مانند هر عضله ی دیگری با تمرین مکرر تقویت می شوند و قدرت، استقامت، هماهنگی و کنترل بیشتر بر حرکات انگشتان دست را ممکن می سازند. به همین دلیل کودک هر قدر بیشتر از این عضلات استفاده کرده و آن ها را به کار ببندد، مهارت بیشتری در این زمینه کسب می کند.
نوزادان در بدو تولد کنترل بسیار کمی بر عضلات خود دارند، اما به مرور مهارت های حرکتی درشت و سپس مهارت های حرکتی ظریف را پرورش می دهند. ابتدا نوزاد بر حرکت پاها و بازوهای خود و پس از آن بر انگشتان دست و انواع چنگ زدن (در مقالات بعدی به آن خواهیم پرداخت) تسلط می یابند.
در دوران کودکی، نوجوانی و بزرگسالی کودکان کمتر فرصت تقویت مهارت های حرکتی ظریف خود (همچنین مهارت های دیگری که در مقاله های بعدی اشاره خواهد شد) را می یابند، بنابراین در سنین پیش از دبستان که این مهارت ها در حال شکل گیری هستند و زمان مختص تقویت این گونه مهارت ها است، فراهم کردن فرصت تمرین از طریق انواع بازی ها و اسباب بازی ها به منظور تقویت این مهارت از اهمیت و اولویت بسیار بالایی برخوردار است.
همچنین کودکان بزرگتر، سالمندان، گروه با نیازهای ویژه و بزرگسالانی که در مهارت های حرکتی ظریف، ضعیف هستند و مایل به تقویت آن، می توانند از بازی ها و اسباب بازی های معرفی شده ی زیر برای تقویت این مهارت بهره ببرند.
چه اسباب بازی هایی مهارت های حرکتی ظریف انگشتان دست را تقویت می کنند؟
رشد حرکتی و مهارت های حرکتی ظریف و درشت 1
رشد حرکتی و مهارت های حرکتی ظریف و درشت 2، با جدول رشدی مهارت های حرکتی
محدوده سنی: + 1 سال
در مقاله ی ضرورت و اهمیت تقویت مهارت های حرکتی ظریف در سنین پیش دبستانی بیان کردیم که تمرین و تکرار، عضلات ظریف را تقویت می کنند. شاید بسیاری از ما فکر کنیم که نقاشی مختص کودکان 3 سال به بالا است، البته این تفکر تا حدی نیز درست است. اگر تصور کنیم که نقاشی به معنی ایجاد خطوطی معنا دار بر روی کاغذ است. اما در واقع کودکان از یک سالگی به وسیله ی نوشت افزارهای مناسب سن خود، قادر به خط خطی هستند. که این خط خطی ها در واقع به رشد آن ها کمک می کند. ابتدا کودکان 12 تا 15 ماهه با مداد نمی توانند نقاشی بکشند چرا که هنوز نمی توانند مداد ظریف را در دست بگیرند و قدرت کافی برای فشار آوردن به مداد برای نوشتن را ندارند(به علاوه نوک تیز مداد خطرناک است)، ولی مداد شمعی ها به دلیل نیاز به فشار کم برای کشیدن مناسب کودکان یک ساله هستند.
موضوع حائز اهمیت قبل از هر چیز ایمنی مداد شمعی است. حتما قبل از خرید، روی بسته ی مداد شمعی بررسی کنید که کلمه ی غیر سمی یا non toxic روی آن ثبت شده باشد. ترجیحا مداد شمعی هایی که ویژه ی کودکان زیر 3 سال تهیه شده است و یا رنگ گیاهی و خوراکی دارند تهیه کنید.
پس از ایمنی بحث شکل و اندازه ی مداد شمعی مطرح است. برای کودکان زیر دو سال مداد شمعی های خیلی بزرگ، به ویژه مداد شمعی های تخم مرغی مناسب هستند. چرا که انگشت اشاره و شصت کودک به میزانی پرورش نیافته که توانایی گرفتن مداد باریک را داشته باشد. بلکه مداد شمعی را با کف دست و کمک انگشتان می گیرد.
کارکردهای نقاشی با مداد شمعی قبل از سه سالگی:
نکات مهم برای پرورش خلاقیت: اگر قصد پرورش خلاقیت کودک خود را دارید نکات زیر را رعایت کنید.
شما می توانید مداد شمعی بزرگ و تخم مرغی را خودتان نیز بسازید، طرز تهیه آن را اینجا بخوانید